Importanţa schimbării regulate a pietrelor de saună

08.01.2019
de catre Depozitul de piscine si saune Administrator

Cantitatea și calitatea pietrelor de sauna joacă un rol important în întreaga experiență de sauna.

Puteti avea un cost de pana la 10 ori mai mic cu intretinerea unei sobe de sauna daca urmati sfaturile noastre.

Alegerea pietrelor depinde de tipul de soba și utilizarea acesteia. Pietrele trebuie să fie atent selectate pentru durabilitate. Caracteristicile pietrelor de sauna bune includ, printre altele, capacitate termică ridicată și puritate. Pietrele nu ar trebui să producă praf sau orice forma de gaze nocive.

În trecut, pietrele cele mai frecvent utilizate erau din granit sau pietre ce proveneau din apropierea lacurilor sau râurilor. Roca de granit, cu toate acestea, are tendința să se sfarame la o temperatură relativ scăzută de 300 de grade. Capacitatea termică a pietrelor de granit este destul de scăzuta și conductivitatea termică este slabă. Temperatura în saună poate atinge niveluri suficient de ridicate, dar pietrele sa se răcească relativ repede. Pietrele de lac sunt, de asemenea, predispuse să se sfarame repede.

Pietrele înlesnesc producerea aburului în sauna

prod_sauna_afs-wm

Cele mai bune pietre de sauna sunt rocile vulcanice profunde. Aceste pietre plutonite și inchise la culoare sunt excelente datorită capacității lor termice și sunt potrivite în special pentru sobele tradiționale. Sobele necesită pietre dense datorita calităților lor superioare de conductivitate termică.

Întreținerea sobei/incalzitorului de saună

Este important să supravegheati starea pietrelor la intervale regulate. Stratul superior de pietre poate părea în stare bună, dar mai jos pietrele sunt expuse la stres mult mai mare și temperaturi crescute. Pietrele maruntite blocheaza fluxul de aer și acest lucru poate scurta durata de viață a sobei de sauna.

Este o idee bună, cel puțin anual, de a schimba poziția pietrelor și inlocuirea celor sfarmate. În același timp, sistemul de încălzire al saunei poate fi curățat de orice reziduu și praf care se aduna în interior.

Se recomandă ca în condiții normale de utilizare pietrele ar trebui să fie schimbate anual.În practică, frecvența de înlocuire a pietrele depinde de gradul de utilizare al saunei și calităţii pietrelor.

Când sauna este folosită doar ocazional, pietrele nu trebuie să fie înlocuite la fel de frecvent(1-2 ori pe an), dar în saune publice pietrele ar trebui să fie schimbate de mai multe ori pe an.

Cât de des ar trebui ca pietrele de încălzire să fie schimbate într-o saună de familie ?

Cât de des sunt schimbate depinde de cât de mult este utilizat sistemul de încălzire. În cazul în care este o medie de doua ori pe saptamana, pietrele trebuie schimbate o dată pe an . Este o idee bună de a rearanja pietrele ocazional, deoarece ele tind să se sfărâme cu utilizarea, făcând o zonă mai compactă și prin urmare obstrucționează libera circulație a aerului. Buna circulatie a aerului va asigura că încălzitorul funcționează în mod corespunzător și rezistențele vor avea viaţă mai lungă. Noi , în general, recomandam inlocuirea pietrelor o dată pe an într-o saună publică, în cazul în care este folosită o dată pe săptămână în medie . De două ori pe săptămână , de două ori pe an , și așa mai departe ... Compartimentul de piatră într-o sobă de saună publică care este folosită în mod continuu trebuie să fie inspectat o dată pe lună și pietrele înlocuite atunci când este necesar .

Mentenanta pietrelor este o parte importantă a întreținerii saunei, deoarece pietrele sfarmate pot opri fluxul de aer prin soba. În cazul în care elementele de încălzire nu se răcesc în mod corespunzător, durata lor de viata se diminuează progresiv. Se spune că, dacă nu se schimbă pietrele, trebuie să schimbati în curând elementele de încălzire(rezistentele), care sunt mult mai costisitoare și necesita serviciile unui specialist.

Pietrele trebuie verificate periodic. Pietrele de deasupra de multe ori arata mai bine decat pietrele de mai jos. Pietrele de mai sus suporta cea mai mare rata de incalzire deoarece ele capteaza si caldura din partea de jos a incalzitorului. Mai mult ele intra in contact cu cea mai mare cantitate de apa aruncata de utilizator. Extremele de temperatura duc la dilatari termice și constrictie. O fisura oricat de mica a unei pietre va duce in final la sfarmarea acesteia. Astfel pietrele mici vor ocupa locul liber dintre pietrele mari si vor bloca fluxul de aer necesar intr-un incalzitor de sauna.

Poziționarea pietrelor nu este foarte importanta, deoarece ele sunt în mișcare ușoara din cauza expansiunii termice și a constrictiei de metal și pietre. Deși dimensiunea pietrelor nu este foarte importantă, este important, totuși, că pietrele sa fie de aceeași mărime. Acest lucru va preveni ca pietrele mai mici sa blocheze spatiul dintre pietrele mai mari.

Este recomandat sa plasam pietrele mai mari in partea de jos și pietre mai mici in partea de sus. Acest lucru poate fi un sfat bun pentru încălzitoarele cu cantitate mică de pietre. Nu este recomandabil pentru sobe cu multe straturi de pietre pentru ca pietrele mici vor cădea în golurile dintre pietre mai mari și vor bloca fluxul de aer. Sauna nu se încălzeste la fel de rapid ca înainte, iar elementele de încălzire se pot arde mai repede.La schimbarea pietrelor acestea ar trebui să fie spălate cu atenție.

Sfaturi oferite de specialistii de la Depozitul de saune:saune-off

-folositi doar pietre de calitate recomandate de specialisti

-asezati pietrele cu grija in incalzitor lasand spatii libere penrtu ca aerul sa poata circula

-verificati periodic starea pietrelor de sauna si inlocuiti-le pe cele sfarmate

-schimbati in mod regulat toate pietrele de sauna in functie de gradul de utilizare al saunei.

Costul unei cutii de pietre este de cel putin 10 ori mai mic decat costul schimbarii rezistentelor arse dintr-un incalzitor de sauna (ardere provocata de pietre sfarmate ce blocheaza fluxul de aer, cantitate insuficienta de pietre, pietre de proasta calitate).